fredag 4 april 2014

Hur mycket tjänar Vatikanens präster egentligen?

Jag läste en mycket intressant artikel i tidningen Il Messaggero, som berättade hur mycket Vatikanen betalar de katolska prästerna. Jag kan inte tänka mig att man kan bli präst av annan orsak än att man blir "kallad". En gång, för länge sedan, fanns det många familjer som önskade att något av barnen blev präst, för då skulle deras framtid vara säkrad från svält och elände, men jag tror inte att denna tankegång är aktuell idag.

Bild: flickr.com loungerie

En italiensk präst tjänar i genomsnitt 1.000 euro netto i månaden, skriver Il Messaggero. Det är ungefär lika mycket som en fabriksarbetare. Präster med större erfarenhet kan nå upp till 1.200 och lite mer om han också undervisar religion i skolorna. 

Kardinalerna är de som kammar hem mest pengar från den Vatikanska staten. Hela 5.000 euro kan en kardinal tjäna. En biskop får "bara" hälften, 2.500 euro.

Hur mycket har då påven i inkomst? Påve Ratzinger hade en inkomst på 2.500 euro i månaden, plus att han förstås tjänar pengar på alla böcker han publicerat. Påven Francesco då? Ja, säkerligen blev inte Jorge Mario Bergoglio påve för pengarnas skull. Han har nämligen ingen inkomst alls! Givetvis finns det en fond där Francesco kan hämta ut de pengar han behöver, men det är känt att han är emot lyx. Han har gjort många ekonomiska förändringar i lönebeskedet som Vatikanens personal får. Han har bl. a. avskaffat bonus som personalen och kardinalerna kunde få och har på så sätt sparat mycket pengar.

Att den katolska kyrkan hjälper många vet vi. Organisationen Caritas ger mat och moraliskt stöd till många italienare eftersom staten väldigt ofta är helt osynlig. I Bergamo har nu biskop Francesco Beschi kommit med ett fint initiativ, som påven Francesco säkerligen kommer att gilla.

800 präster i Bergamo-området kommer att skänka sina löner till personer i regionen som förlorat sina arbeten. Många företag har varit tvungna att stänga som konsekvens av den svåra krisen i Italien och ett stort antal arbetare går nu arbetslösa. 800 präster ska nu alltså skänka sina löner för att hjälpa de arbetslösa. Varje präst skänker hela lönen, alltså 1.000 euro och biskopen skänker hela sin inkomst, c:a 2.600 euro. Det blir en summa på över 800.000 euro som kommer att hamna i en fond som ska hjälpa Bergamoprovinsen på fötter igen.

Påven kommer säkert att bli glad!

Källa:

http://www.ilmessaggero.it/PRIMOPIANO/VATICANO/stipendi_vaticano_spending_review_papa_ratzinger/notizie/607119.shtml


Inga kommentarer: