söndag 23 februari 2014

Var i världen dricker man mest alkohol?

Jag läste en artikel i tidningen il Venerdì på planet till Sverige häromdagen där det stod att Sydkorea är landet i världen där man dricker mest alkohol. Enligt Daily Mail, stämmer det, men man pratar då om s.k."shots", inte vin och öl.
                                    common.wikimedia.org Fotograf: Fae

Euromonitor har studerat 44 länders alkoholvanor. Sydkoreanerna dricker mer än ryssarna och amerikanerna tillsammans. En sydkorean dricker i medel 13,7 glas drinkar i veckan, då främst den lokala drycken Soju. I Daily Mail läser jag att Ryssland kommer på andra plats med 6,3 shots i veckan och att de främst dricker vodka. Amerikanerna dricker 3,3 glas i veckan och i Storbritannien dricker man 2,3 glas i veckan. Finland har rekordet i Norden, men jag hittar ingen information om Sverige. 

I Sydkorea dör 4-5 personer om dagen pga alkoholmissbruk skriver Accent och regeringen har börjat med propaganda för att förmedla att det är farligt att dricka för mycket. Det finns alltid berusade människor i Seoul och problemet blir större och större för att man har för vana att dricka fort för att bli så full som möjligt. I en skolundersökning kan man se att 44% av gymnasieleverna har erfarenheter av "blackouts" efter att ha druckit för mycket.


1. South Korea (13.7)
2. Russia (6.3)
3. Philippines (5.4)
4. Thailand (4.5)
5. Japan (4.4)
6. Bulgaria (3.9)
7. Ukraine (3.9)
8. Slovakia (3.8)
9. Brazil (3.6)
10. USA (3.3)
11. Czech Republic (3.0)
12. Germany (3.0)
13. Finland (2.9)
14. Venezuela (2.8)
15. France (2.7)
16. Spain (2.7)
17. Ireland (2.6)
18. Canada (2.5)
19. Chile (2.3)
20. United Kingdom (2.3)

Jag fortsätter surfa med sökord som "alkoholvanor, världen" osv och hittar en artikel i DN från 2012 där det står att att Européer dricker mest i världen! Europakommissionen och Världshälsoorganisationen, WHO, publicerade en rapport som kartlade alkoholkonsumptionen i världen. Då låg Europa i topp med ett genomsnitt om 12,5 liter ren alkohol per vuxen. Enligt rapporten dricker Européer i genomsnitt 1,6 glas vin om dagen. I denna rapport delas Europa in i 4 grupper: Östeuropa dricker mest (14,5 liter), därefter Västeuropa (12,4 liter) Sydeuropa (11,2) och Norden 10,4 l). 

Man skulle ju kunna tro att Sydeuropa skulle konsumera mer alkohol med tanke på alla vindruvsodlingar som finns där. Vin står ofta på matbordet vid måltiderna. Traditionellt sett så dricker man vin vid måltiden men inte för att bli berusad. Tvärtom, är många sydeurpéer noga med att inte överdriva. Många italienare har berättat för mig att de trodde att man drack mer i kalla länder för att värma sig. Kanske det var så en gång i tiden, när man gick flera kilometer för att komma från en plats till en annan i många minusgrader. Då kanske man ville värma sig när man kom fram?. Men hur är det nu? Behöver man fortfarande värma sig? Kanske. Kanske finns det många som är lite frusna långt inne i själen och behöver värma upp den. Vad tror du?

Jag ser en förändring i vanorna i Sydeuropa. Ungdomarna dricker mer och de gör det ofta för att bli berusade. Varför? Har de också ett behov att värma sig eller kan vi skylla även detta på globaliseringen?

Källor:

il venerdì (la Repubblica)
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2551059/South-Koreans-drink-TWICE-Russians-five-times-Brits.html 
http://www.accentmagasin.se/bloggar/den-globala-alkoholpolitiska-konferensen-ar-igang/ 
http://www.can.se/sv/drogfakta/fragor-och-svar/alkohol/
http://www.dn.se/livsstil/europa-toppar-suparligan/ 

Inga kommentarer: