tisdag 31 mars 2015

Glad Påsk - var ni än är!

Hur firar du påsk? Firar du Påsk? Antingen du gör det eller inte kommer du antagligen att säga och höra orden; " Glad Påsk ", många gånger om dagen i dessa dagar. Men varför och hur firar vi Påsk?
Påsken i Italien är det viktigaste religiösa firandet på året . Budskapet är tydligt; Jesus har återuppstått , och därmed finns det hopp för oss alla! Även personer som inte är katoliker påverkas positivt av glädjen.

This picture can be distributed following the conditions here: http://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:GNU_Free_Documentation_License?uselang=sv

Katolikerna i Rom börjar Påskfirandet med att gå i kyrkan på skärtorsdagen då prästerna tvättar fötterna på några i församlingen. På bilden kan vi se påven Francesco tvätta och kyssa fötterna på några gäster i rehabiliteringscentret Santa Maria della Providenza, som grundades av Don Carlo Gnocchi. " Jesus är Gud", sade påven, och han blev en tjänare, vår tjänare. "Vi borde också vara tjänare till varandra." Detta är ett starkt budskap från påve Francesco.

På långfredagen jobbar italienarna. På kvällen går många av dem i procession " Via Crucis " , i minne av Jesu lidande och död. På långfredagen fastar många katoliker och lever dagen i avhållsamhet. Nästan ingen äter kött.

Vanorna på Påskdagen skiljer från region till region. I vissa byar äter man frukost upp till 7 gånger med ägg, salami och bröd. Vanligt i alla regioner är en stor lunch med en massa rätter. Jesus har återuppstått och man ska fira! Kyrkorna är fulla av människor och det är svårt att hitta sittplats om man inte kommer tidigt. Italienarna tillbringar sedan timmar vid bordet, de äter, dricker och pratar. Speciella kakor som aldrig äts annars under året dukas fram, som t.ex. "La Pastiera", en påskkaka från Neapel. I hela landet äter man den berömda påsktårtan "Colomba Dove" . Duvan symboliserar fred, förstås. Alla de italienska barnen får ett chokladägg, med en överraskning inuti.

På annandag påsk går de flesta italienare går ut i parkerna för en stor pick-nick. Vänner och familjer träffas, leker, springer, grillar kött, äter och dricker.


Oavsett om du är i Italien eller i Sverige kommer Påsken antagligen att vara full av ägg.  Ägg symboliserar pånyttfödelse. Naturen håller på att återfödas och så kan även vi .

Jag önskar er alla en glad påsk , var du än är och oavsett hur du ska fira den!

Annika

Inga kommentarer: