söndag 9 mars 2014

Äntligen blir Barbie "normal"- Average is beautiful

Diskussioner om Barbie har pågått sedan hennes födsel för 55 år sedan. Hennes mått är helt orealistiska, hennes värld en "värld av plast", som gruppen Aqua sjöng för några år sedan. Nu ska det bli ändring på den. Nickolay Lamm lanserar nu en Barbie-docka med "normala" mått. Det handlar om "Lammily-dockor", som har genomsnittsmått och kan stå själva. Vad tycker ni?


Bild: flickr.com Foto: Blueheart29
Lamm hade redan tidigare försökt förändra Barbie-dockan ett par gånger. Först ville han visa henne osminkad och sedan samlade han ihop statistik om hur en vanlig 19-årig amerikansk flicka ser ut. Denna statistik använde han sedan när han skapade Lammily-dockan. 

95.000 dollar var summan Nickolay behövde för att genomföra sitt projekt. Det tog honom en enda dag att samla in pengarna. Dockan har väldigt lite smink, är klädd i sportiga kläder och kan stå själv. Lamm testade dockan på sina yngre kusiner innan han lanserade den  

"Det finns massor av studier som visar att de modedockor som idag finns på marknaden kan leda till ätstörningar, till och med anorexia", säger Lamm, "om minsta möjlighet finns att undvika detta, varför inte skapa ett alternativ?"

Vad säger då Barbiedockans producent Mattel om detta? Kim Culmone, vice direktör för design på företaget säger att Barbie inte skapades för att vara realistisk, utan meningen var att det skulle vara lätt att klä av och på henne.

I 55 år har föräldrar kritiserat Barbie, men ändå fortsatt köpa dessa dockor till barnen. Själv har jag också köpt ett visst antal Barbie, Shelley och Ken-dockor, och gjort mitt allra bästa för att se till att leken skulle vara så realistisk som möjligt. Jag är helt klart positiv till en mer realistisk docka. Det ska bli spännande att se vad konsumenterna tycker, dvs barnen.Källor:
www.nydailynews.com

www.ibtimes.com

Inga kommentarer: