måndag 3 mars 2014

Över hälften av 30-åringarna i Italien får fickpengar av föräldrarna

51% får pengar av föräldarna och 3% av mor/farföräldrar eller andra släktingar. Jag vet det är lätt att kritisera om man bor i ett land som t.ex Sverige. Hur kan man förstå detta problem om man inte lever här?

                           Bild: flickr.com Boreste (Bilden har ingenting med artikeln att göra)
                                         
Nyheten låter ju helt absurd även för mig. Över hälften av 30-åringarna i Italien lever på fickpengar. Visst vet jag att arbetslösheten är hög men att situationen var så problematisk visste jag inte. 

75% av Italiens 30-årigar bor hemma för att de inte har råd att flytta hemifrån. Många är arbetslösa men även de som har jobb har ofta inte råd att betala lån eller hyra på en lägenhet och man bor därför hemma tills man kan gifta sig och dela på utgifterna. Även de som lyckas flytta hemifrån blir ofta hjälpta av orginalfamiljen, som kanske har betalat klart lånet på den egna lägenheten och har det bättre ställt. 

Utan familjen skulle Italien gå under. Hela systemet bygger på att man har någon som kan ta hand om sig om man skulle bli arbetslös eller sjuk, för samhället har inte resurser eller kompetens nog att kunna göra det. Man får alltså vara glad om man har en familj som kan ställa upp, för jag tror att de flesta 30-åringar skulle vilja flytta hemifrån.

Enligt fackföreningen Coldiretti skulle 23% av de unga i befolkningen acceptera ett jobb som gatsopare, 27% skulle vilja börja jobba i ett callcenter och 36% skulle tänka sig att jobba som ponyexpress. De allra flesta ungdomarna drömmer dock ett fast arbete. Trots att ett jobb inte längre räcker för att skaffa ett hem och eget hushåll. I Italien är det inte bara för att dansa tango man måste vara två, utan även för att skaffa ett hem. I många fall täcker inte en lön hyran. Bara 11% av italienarna i 30-årsåldern är nöjda med sina löner.

En italiensk politiker kallade dessa människor för "bamboccioni" (stora bäbisar) för en tid sedan och många personer utomlands kritiserar Italienare som bor hemma. Visst. Det är lätt att kritisera situationer man inte förstår. Men försök att föreställa dig själv som arbetslös utan någon inkomst alls när andra i din ålder gifter sig och skaffar barn, och du får be dina föräldrar om pengar till en pizza med kompisar. Hur skulle det kännas?
                                          Bild flickr.com GianMaria le Mura Chef Executive

Många personer som gått igenom en skilsmässa ser sig tvungna att flytta hem till föräldrarna igen. 24% av de som skiljer sig är under 35 år. Detta förklarar kanske varför italienarna oftast väntar så länge som möjligt innan de skiljer sig, men också varför de blir äldre och äldre innan de ingår äktenskapslöften. 

Situationen måste lösas. Snart. Jag håller verkligen tummarna för att landets situation kommer att ändras. 

Källa: http://www.corriere.it/notizie-ultima-ora/Economia/Lavoro-Coldiretti-Ixe-meta-trentenni-vive-paghetta/25-02-2014/1-A_011096509.shtml

Inga kommentarer: