söndag 13 april 2014

Stockholm - Rom. Vilka skillnader!



Ett filmklipp blev nyligen jättepopulärt på Youtube. Den fantastiskt duktige Charlie Caper berättar om Stockholm, och förstås Sverige, medan han trollar. Klippet publicerades den 2 april och i skrivande stund, den 13 april, har fler än 337.000 personer klickat för att se det! En helt otrolig filmsnutt som innehåller mycket intressant information! Jag får hemlängtan och tänker på hur otroligt mycket jag har gått miste om här i Rom...

Bild: https://www.flickr.com/photos/akasped/
Visst älskar jag Rom och Italien, men den här lilla filmsnutten fick mig verkligen att reflektera över hur stora skillnaderna är mellan Rom och Stockholm - och förstås Italien och Sverige. Duktige Kalle Berseus kan verkligen konsten att berätta på ett klart språk medan han gör trollkonster! Helt otroligt!

Visst är Rom en fantastisk stad att leva i, full av värme och underbara människor. Klimatet är också fantastiskt, men när man får barn börjar man nog fundera...

I Sverige har man 480 dagars föräldrarledighet, säger Kalle - alias Charlie - i Italien har mamman 3 månaders full betald ledighet om hon har ett arbetskontrakt. Pappaledighet under de första månaderna existerar bara under särskilda omständigheter. Man kan sedan ta föräldrarledighet i upp till 11 månader med 30% lön. Om man nu har turen att ha ett fast kontrakt, vill säga. 

Stockholm vann priset som Europas grönaste stad 2010. Rom är en av Europas mest förorenade städer. Det känns inte riktigt ok att leva i en stad där man har 35% större risk att få lungcancer än i andra europeiska städer, särskilt inte när man slutat röka...Och medan Charlie dricker vattnet alldeles utanfår Stockholms stadshus läser jag att Tibern är den mest förorenade floden i Italien...

50% av befolkningen i Stockhom är ensamstående, berättar Kalle vidare, och säger att man är öppen för alla slags familjer. Italien kommer inte att komma så långt på flera år. Jag vet inte hur många singels det finns i Rom, men min känsla är att de flesta är under 30 års ålder. Samkönade förhållanden är ingenting man öppet pratar om visa öppet här.

Medan man i Sverige återvinner 99% av avfall så återvinner italienarna bara 33%, men i regionen Lazio, där Rom ligger, återvann man 2012 60% av hushållens avfall. Nyligen har man infört ett nytt system för att slänga sopor i huvudstaden och jag tror att situationen kommer att förbättras.

När det gäller utbildning klämmer verkligen den italienska skon. Utbildning i Sverige kostar ingenting, säger Charlie, och det låter underbart i mina öron. Jag kan omöjligt räkna hur många arbetstimmar det går åt för att en familj ska ha råd att betala ett barns utbildning i Italien. Skolböcker är gratis de första fem åren i den italienska skolan, men skolmaten måste man betala under hela skolgången om de äter på skolan. Man får t o m ta med sig toalettpapper hemifrån! Fr o m 6:e klass brukar barnen äta hemma, men då måste man också betala skolböckerna. Bokförlagen gör sitt allra bästa för att förnya upplagorna från år till år, så att man måste köpa nya böcker i stället för begagnade. Skilnaderna är löjligt små från år till år. I gymnasiet kan ett års skolböcker kosta ungefär 500 euro. Universitetutbildning kostar också förstås, och många italienska familjer har inte råd att låta sina barn studera.

Visst har Rom mycket som inte Stockholm har, men ärligt talat: Visst skulle det väl vara skönt att somna tryggt och veta att man kan starta familj utan att behöva bekymra sig varken för utbildningskostnader eller föräldrarledighet? Vad tycker ni?


Rom. Bild: privat

Källor:

http://www.sopor.nu/Rena-fakta/Avfallsmaengder/Vi-aatervinner-allt-mer
http://www.ambientesicurezzaweb.it/l-italia-del-riciclo-il-rapporto-2012/0,1254,89_ART_8118,00.html

http://ricerca.repubblica.it/repubblica/archivio/repubblica/2006/06/02/tevere-inquinamento-record-il-fiume-piu-malato.html
http://www.wikilabour.it/maternit%C3%A0%20-%20tutele%20e%20diritti.ashx
http://borgomeo.blogautore.repubblica.it/2013/08/18/inquinamento-a-roma-record-di-rischio-tumori/



Inga kommentarer: