onsdag 28 januari 2015

Ungdomar, sex och kondomer - Skillnader Italien - Sverige?

Varje morgon när jag parkerar min lilla röda bil på en självuppfunnen parkering nära min arbetsplats i Rom, får jag se upp för var jag sätter ner fötterna. Det är fullt med kondomer på asfalten! Min arbetsplats ligger i ett affärskvarter som kryllar av kostymklädda män och eleganta kvinnor på dagarna,  men som är väldigt lugnt på kvällarna. Det blir alltså en självklar mötesplats för ungdomarna som bor i närheten. Det är inte så isolerat att det anses farligt, men ändå så pass lugnt att man kan få vara ifred en stund. Varje morgon när detta händer tänker jag...

Bild: https://www.flickr.com/photos/comodo-preservativi/4007412061/
Jag är glad att se att så många ungdomar faktiskt använder kondom. Det är oerhört viktigt idag i ett samhälle där AIDS är vanligt och aborter borde kunna undvikas. Idag finns det knappast någon som inte vet hur barn blir till, varken i Sverige eller i Italien. Jag vet inte i hur stor utsträckning man använder preventivmedel i detta katolska land, men jag har en känsla av att man pratar för lite om hur viktigt det är att skydda sig. Vi vet ju att den katolska kyrkan är emot preventivmedel, men vi vet också att den är oerhört förlåtande. Om alla människor som "syndar" i Italien skulle sluta gå i kyrkan skulle kyrkorna vara näst intill tomma.

Det italienska samhället har en tendens för att blunda för ungdomarnas kärleksliv. Enligt den katolska kyrkan ska man inte ha sex utanför äktenskapet, vilket innebär att man borde vänta till den första bröllopsnatten innan man hänger sig åt livets stora passion - sex. Det kan dock ta många år innan man kan gifta sig i detta land, där fasta arbetskontrakt inte finns att få och en lägenhet kostar lika mycket att hyra som lönen man eventuellt får. Hur många ungdomar klarar av att vänta så länge utan kan inte motstå den förbjudna frukten. Föräldrarna blundar för de vill inte veta vad som händer när de tonåriga barnen inte är hemma. Ungdomarna ger sig ut i en bil och bara där, i mörkret långt ifrån andras nyfikna ögon, kan de unna sig en stunds sexuell närhet. Tur att det fortfarande finns kondomautomater där man anonymt kan köpa kondomerna när mörkret fallit.


Bild: från tysk anti-aidskampanj flickr.com

Tacka vet jag Sverige när det gäller öppenhet. Ingen förälder blir väl överraskad om tonåringen kommer hem med en tjej/kille och stänger in sig på rummet. Kondomautomaterna verkar inte finnas kvar och det kan fortfarande vara genant att köpa kondomer på apotek eller affär. Sverige är ett modernt land och man kan till och med köpa kondomer på nätet. På sajten billigakondomer.se kan både tjejer och killar beställa kondomer och få dem direkt i brevlådan. Kanske man till och med som förälder vill se till att ha kondomer hemma?

En väninna packade ett paket kondomer i sonens ryggsäck när han skulle på skolresa. Han tittade chockad på sin mamma och sade: Vad gör du? Mamman svarade: Du behöver inte använda dem, men de kan vara bra att ha. Om. 

Inga kommentarer: