tisdag 28 januari 2014

Krisen drabbar Electrolux i Italien - Innebär det polska löner?

Idag började strejken  mot Electrolux nedskärningar i Italien, den s.k. ”Polenplanen”. C.a 500 personer protesterade idag utanför företagets fabrik i Solaro (Milano). Ett av företagets förslag för att kunna fortsätta med verksamheten är att minska lönerna från 1.400 euro till 700-800 euro i månaden. Kan man leva på så lite?                                          Bild: flickr.com Sarasx. Bilden är från 1 maj 2010. 

Ett av mina problem har alltid varit att jag oftast förstår båda parterna i en tvist. Även nu ser jag hur krisen drabbar Italien och läser om hur företag tvingas stänga. En del entreprenörer har gått så långt att de tagit sitt liv efter att deras företag har gått i konkurs. Nu är det Electrolux tur att drabbas. 98 miljoner euro ska investeras för att få företaget på fötter igen. Tidningen Metros rubrik i morse var skrämmande: ”Antingen accepterar arbetarna polska löner eller så stänger vi.” Företaget har  4 fabriker i Italien och idag tjänar de anställda c:a 1.400 euro i månaden. Jag läser fler tidningar; bl.a. la Repubblica och Il Messaggero. Man föreslår 6 timmars arbetsdag och en lönesänkning med 8% på nettolönen. Frågan kvarstår: Kan man leva på en sådan liten lön?

Det svenska företaget klargör att man talar om en lönesänkning med 3 euro i timmen och att det totalt blir 130 mindre i månaden, men man föreslår ju också att sänka arbetstimmarna 2 timmar om dagen så det blir ändå en stor skillnad på lönesedeln.

Det är klart att man lätt kan förutse vad som skulle hända i så fall. För att en familj ska kunna överleva med en sådan låg lön, måste man skaffa fler inkomster. Jobbar man i 6 timmar om dagen har man tid att jobba extra. Det måste redan många italienare göra för att klara ekonomin, men om denna plan går  igenom skulle svart arbete öka enormt på dessa orter.
I morgon kommer Electrolux chefer att träffa fackföreningen och minister Flavio Zanonato, som idag garanterade i ett radioprogram i ”Radio 24”att man inte kommer att stänga. I alla fall inte fabriken i Porcia.


Jag håller tummarna både för de anställda och företaget!

Inga kommentarer: