tisdag 11 mars 2014

Kvinnor, barn och våld

Den första gången jag såg en mor utöva våld på sina barn, var när vi för många år sedan hade fåglar hemma. En morgon låg en liten fågelunge död i buren. Först förstod vi inte vad som hade hänt, men när modern sedan började hacka på en till unge förstod vi. Mamman hade dödat barnet! Tyvärr är det inte "bara" i djurens värld som mödrar skadar sina barn.


Bild: flickr.com marcoblues
Jag vet, om man tänker jämlikhet, ska man inte tänka att kvinnor och män är annorlunda. Men jag har ändå alltid trott det. Att vi är annorlunda. Jag trodde att det faktum att kvinnan bär på barnet i 9 månader och sedan ofta ammar det ger en speciell känsla för barnet. För mig har det alltid varit en underbar känsla att få vara moder. Jag vill tänka att de kvinnor som skadar sina barn inte mår bra psykiskt.

Det verkar helt klart att den kvinna som mördade sina 3 döttrar i den italienska staden Lecco häromdagen led av en svår depression. Orsaken till att hon gjorde det var egentligen en slags sjuk kärlek. Hon ville rädda dem från ett liv i desperation. Familjen var extremt fattig och de levde på mat de fick av kyrkan. 

Jag läste igår många artiklar om mödrar som dödat sina barn här i Italien de senaste åren och blev skräckslagen. Det är absurt att den som ger liv till en varelse sedan ska döda den. Jag inser dock att många mödrar även skadar barnen psykiskt.

I Sverige har jag varit med om fall där mödrar använder sina barn för att komma åt papporna. Det händer förstås vice versa också, men det överraskar mig inte lika mycket. Det finns mödrar som utövar psykisk misshandel på barnen, som tvingar dem att ljuga och stänger av kommunikationen med fäderna. När samhället rycker in, förhalar dessa mödrar myndigheternas agerande genom olika handlingar. Jag tycker att modern, liksom fadern, alltid borde se till barnens bästa först och främst. Alltid. 

För länge sedan lämnade desperata kvinnor bort sina nyfödda för att de inte hade råd att ta hand om dem. Idag händer det att nyfödda barn slängs i soptunnor då mamman inte vet hur hon ska ta hand om barnet. Detta trots att italiensk lagstiftning stöttar barn. Alla mödrar kan föda barn på sjukhus och sedan lämna ifrån sig barnet.

Jag inser förstås att det måste ligga psykisk sjukdom bakom när en moder vill skada sitt barn. Detta givetvis också när en fader vill det. Det är inte ett friskt beteende. Det som är fruktansvärt beklagligt är att dessa personer inte söker hjälp innan man låter sina frustrationer gå ut över barnen.

Jag beklagar. Bloggen blev lite ledsam och tung idag. Mitt hjärta blöder för barnen och jag vaknade med dessa tankar idag och delar med mig. Jag önskar er alla en fin dag.

Annika

Källor:

http://www.lastampa.it/2014/03/09/italia/cronache/lecco-tre-bimbe-uccise-a-coltellate-csOBO9Vydan5ulYfmutAqL/pagina.html

http://news.panorama.it/cronaca/omicidi-madre-figlio-infanticidio-casi

Inga kommentarer: