måndag 17 mars 2014

Berättelser som sprider hopp - Pojken som tämjde vinden

Det finns berättelser som gör mig rörd till tårar och som samtidigt fyller mig med hopp inför framtiden och mänskligheten. En sådan är berättelsen om en afrikansk hjälte, ett geni - William Kamkwamba - pojken som tämjde vinden.                                                   Bild: William Kamkwamba

Två av mina elever hade med sig denna underbara berättelse häromdagen. Deras lärare hade gett dem i uppgift att läsa om hans liv på engelska och återge berättelsen. Jag är tacksam att jag också på detta sätt också fick ta del av den. Tillsammans läste vi och tittade på videos på nätet.

Vem är då William Kambkwamba? Jo, William är en ung uppfinnare från Malawi i Afrika. När han var 14 år var han tvungen att sluta gå i skolan. Det kostade ungefär 80 dollar om året att studera och hans familj hade inte råd med den utgiften. Han återvände till sin familjs odling i den fattiga byn Masitala. William älskade att läsa och ville så gärna lära sig mer så han gick ofta till ett bibliotek där han sög åt sig all kunskap han kunde, särskilt om vetenskap och fysik.

År 2002 var det en fruktansvärd torka och tusentals människor dog runt omkring William. Även hans familj var drabbad av hunger. Han och hans 6 systrar magrade och föräldrarna kunde bara ge barnen en liten portion majsgröt om dagen. William hade läst böcker om att vindsnurror kunde producera elektricitet så han beslöt sig för att bygga en. Han gick till en skrottipp och började leta material. Det tog honom 2 månader att bygga en vindsnurra av trasiga cyklar, traktorer och annat material han hittade. Byns invånare skrattade åt honom och till och med hans mamma trodde han hade blivit tokig.

Men när han satte en glödlampa i vindsnurran så började den lysa och alla i byn klappade händerna. Hans famil har haft ström hemma sedan den dagen. Folk började köa utanför familjens hem för att använda elen. Sedan byggde han fler vindsnurror som också pumpade vatten. Den 14-årige William räddade antagligen många i sin by från att dö av svält.

Journalister och bloggare började komma och William blev bjuden till Tanzania för att berätta sin historia. Publiken blev väldigt rörd och han blev erbjuden att fortsätta sina studier i USA. William fick ett stipendium för att fortsätta studera och har sedan skapat fler vindsnurror runt sin hemby men också andra gröna energikällor. 

Tillsammans med Bryan Mealor skrev William boken "The boy who harnessed the wind", som sedan även blev en barnbok. Böckerna blev snart bestsellers.

William fortsätter hjälpa sitt hemland och hans ambition är att alla i Malawi ska få vatten och el. Han reser runt och berättar sin historia. Under mina engelskalektioner visar jag gärna videos om honom där han förmedlar sitt budskap: "Tro på er själva! Ge inte upp, vad som än händer!"

Time magazine utnämde William till en av 30 personer under 30 år som har förändrat världen. 

William, I am your fan. Go, go, go! I believe in you! Thank you for being a fantastic inspiration to all of us, but especially to the youngsters of today.AnnikaFör dig som vill veta mer:
http://amara.org/en/videos/gm0U5G2JBlgj/sv/100058/
http://vimeo.com/8131094
http://en.wikipedia.org/wiki/William_Kamkwamba
http://williamkamkwamba.typepad.com/

Inga kommentarer: