tisdag 7 april 2015

Varför föds så få barn i Italien?

Jag har levt i Italien i många år nu och sett hur det har blivit svårare och svårare att skaffa barn. Familjepolitiken har aldrig fungerat i detta land, men till på 90-talet kunde man åtminstone få ett fast kontrakt och investera i en framtid som familj. Mor-och farföräldrar ställde upp som barnvakter medan föräldrarna jobbar och familjerna hade fortfarande råd att föda barn. Så är det inte längre. 


Bild: flickr.com Stefan Almesjö

I Italien föds färre barn än i Sverige. Vad beror det på? Orsakerna är många, men Italien har en väldigt dålig familjepolitik och arbetsmarknaden ser inte mycket bättre ut. Arbetslösheten är hög och även de som lyckas få arbete har sällan tillgång till ett fast kontrakt som man behöver för att skaffa lån till ett boende. Detta resulterar i att förälskade par flyttar ihop allt senare i livet. När de väl lyckats med detta projekt är det ändå svårt att sätta ett barn till världen. Det finns arbetsgivare som frågar de kvinnliga kandidaterna om de tänker skaffa barn inom en viss framtid, och svarar man jakande på den frågan är risken stor att de väljer en annan kandidat. Bestämmer man sig nu trots allt att man vill bli förälder ska man veta att man som mor bara har 5 månaders föräldrarledighet med full lön. Man tar ledigt 2 månader innan beräknad födsel och 3 månader efteråt. Det är ont om kommunala daghemsplatser för barn under 3 år, och de privata är väldigt dyra. 

Jag läste en artikel i Buzzfeeds (buzzfeed.com), där man kan se några av fotografen Johan Bävmans bilder på pappor från samlingen Swedish dads. Han inspirerades till att skapa den när han själv var pappaledig. I Sverige har man rätt till 480 dagars betald föräldrarledighet och av dessa går 60 dagar till papporna. Johan säger i artikeln att bara 12 % av papporna ut dessa dagar och Johan tycker att alla borde passa på att vara med sina barn när de är små.

Det låter antagligen som en utopi i de italienska pappornas öron. De italienska fäderna måste ta ut 1 dag obligatoriskt inom de första 5 månaderna av barnets liv. Men om de vill så KAN de ta ut 2 dagar!


Men när jag tänker på hur många av mina italienska väninnor inte ens törs lämna barnen till papporna för att gå ut en kväll med vänner (för de kan inte hanskas med barnen), så tänker jag ju att problemet inte "bara" är politiskt. Det är därmed dags att ändra på folkets mentalitet. Observera att jag inte drar alla över en kam, men det är ett vanligt fenomen i Italien att man anser att barn och hushållssysslor är kvinnans lott. Många italienska kvinnor säger "Han hjälper mig med hushållsarbetet", fast de jobbar heltid precis som sina partners...

Bild: flickr.com White Mocassini

Kommer Italien någonsin ikapp Sverige? Just nu står det  60 - 1 till Sverige i matchen Sverige Italien när det gäller betalda lediga föräldrardagar för pappor.

Fotnot: En liknande artikel kan läsas i min italienska blogg: Pensieri in Testa, i ett försök att "påverka" till förändring. Det är lite svårt då allt runt omkring talar för att kvinnan ska göra hushållsarbetet och få hemmet att fungera. Jag har aldrig sett en reklamsnutt där det är pappan som sköter detta...Tyvärr

Källor:
http://www.buzzfeed.com/lynzybilling/this-is-what-it-looks-like-when-men-are-allowed-to-take-60-d#.wgzYDw9AW5
http://www.infoplease.com/ipa/A0934668.html
http://www.inps.it/portale/default.aspx?itemdir=5804

Inga kommentarer: