söndag 7 september 2014

Är italienarna vidskepliga?

Är italienarna vidskepliga? Vidskepligheten håller nog på att försvinna här i Italien precis som i de flesta länder, men många italienare i min generation eller de som är äldre är vidskepliga. Det är intressant att se hur olika man ser på vidskeplighet i olika länder. Här i Italien lägger man nycklarna på bordet utan problem och om en tårtbit hamnar snett på tallriken så är det ingen som bryr sig. De har ingen aning om att de kanske förblir ogifta i hela sitt liv om inte tårtan serveras rätt!
Bild: https://www.flickr.com/photos/7884586@N03/
Nummer 13 för tur med sig i Italien, bara man inte sitter med 12 personer till vid ett matbord för det gjorde Jesus kvällen när han blev förrådd. Man är däremot väldigt försiktig fredagen den 17 och siffran 17 för otur med sig. När jag låg på BB fanns inte säng nummer 17 utan jag låg i nummer 18. Tur var väl det för allting gick som det skulle!

Bild: flickr.com Dervivaire Tzu Sanquintine
Hornen är en viktig symbol här. Om man riktar en behornad hand mot en annan medmänniska betyder det att han/hon är bedragen. Det är så kränkande att det kan formas världens bilköer om två bilister börjar bråka för att den ene har fått den gesten riktad emot sig. Men samma symbol används till att hålla det onda ögat borta. Det sägs att den blev symbol för hårdrocksmusik på 70-talet då Ronnie James Dio gjorde den i livekonserter. Han hade visst lärt den av sin italienska farmor.

För att hålla det onda ögat långt borta bär många ett rött horn runt halsen eller som armband. Många har ett rött horn hängdes vid bakspegeln för att försäkra sig att slippa bilolyckor. Männen håller det onda ögat borta genom att röra vid testiklarna (det funkar fint även utanpå byxorna) och kvinnorna rör vid det vänstra bröstet med höger hand. Det kan vara bra om man möter en tom begravningsbil eller om man blir varnad för någonting.

Bild: flickr.com Janos Gabor Varga
En sönderkrasad spegel för otur med sig i Italien precis som i Sverige och man ska inte gå under stegar. Om en svart katt korsar ens väg för det otur med sig, så några saker stämmer.

Om man är en ogift kvinna ska man passa sig för att sopa sig på fötterna för det kan stå en dyrt. Man kan förbli single livet ut, en s.k. "zitella". Bor man däremot med sin svärmor ska man se till att inte båda sopar samtidigt för det kan föra otur med sig.

Andra saker som för otur med sig:


  • Öppna ett paraply inomhus
  • Skänka paraplyer, borstar eller speglar
  • Lägga bestick, skor eller andra föremål i kors.
  • Lägga hatten eller mössan på sängen.
  • Spilla salt, peppar eller olja


Som tur är så finns det massor som för tur med sig! Några är:


  • Fågelbajs på kläderna
  • Att få en plånbok i present med ett litet mynt i
  • Att spilla vin på bordet
  • Att ha en sax hängande på väggen 
  • Uttryck en önskan när du ser en regnbåge eller en stjärna som faller
Bild: https://www.flickr.com/photos/fagottino2002/
Pengar


Visst vore det väl fint att få in lite extra pengar? Känn efter om det kliar i handflatan!  Om det är den vänstra handen som kliar, är det pengar på väg in i ditt liv. Om om det är den högra så är det tyvärr du som ska ge någon pengar. Ett bra sätt att försäkra sig om att få mer pengar är att äta massor av linser på nyårsafton! Ju fler linser du äter, desto rikare blir du!

Lycka till!

Källor:

http://nicedie.it/
Släkt och vänner

3 kommentarer:

Anonym sa...

Helst ska man ocksa ata linserna med fingrarna (utan bestick)!

Anonym sa...

hej,
apropå nåt helt annat... ska du se österrike-sverige ikväll? har du nå tips på nån bar eller nåt där ev nån svensk mer förutom mig kan tänkas vara haha så skulle det uppskattas! :)

Leif sa...

Linsbehandlingen får jag varje nyår och med rätt bra resultat så här långt, i Verona där jag bor får man alltid Cotechino till också för att det skall ta bättre.