onsdag 20 augusti 2014

Mobbning via internet


Mobbning och trakasserier har nog alltid förekommit, både bland barn och vuxna. Skolorna börjar nu igen och många barn fasar för den mobbning de utsätts för där.  Det behövs inte mycket för att ett barn blir mobbad, ofta räcker det att man sticker ut lite från mängden. Om man har annorlunda kläder eller kroppsbyggnad än genomsnittet är de där, gamarna, som känner sig levande genom att trakassera andra. Det händer att vuxna blir mobbade på arbetsplatsen. Kanske du har fått en löneförhöjning som någon är avundsjuk på, eller är duktigare än dina kollegor. Avundsjuka är svår att hantera. Det kan börja med att någon pratar bakom ryggen på dig och sluta med att nästan ingen pratar med dig längre. Barn mobbar öppet med elaka ord. Vuxna mobbar ofta med tystnad. Så har vi en ny slags mobbning som kommunicerar med kränkande ord, men utan röst. Internetmobbning.

Bild: flickr.com Yackie Chan
Oftast handlar det om avundsjuka. Man har dåligt självförtroende och försöker hacka ner på andra. Ibland handlar det om svartsjuka. Kanske någon har lämnat ett förhållande och partner börjar trakassera, stalka sitt ex. När vi pratar om mobbning, trakasserier eller stalking vet vi oftast vem vi syftar på. När vi blev mobbade som barn såg vi våra misshandlare i ögat. På en arbetsplats sker det inte lika öppet. Vi vuxna är och har alltid varit fegare än barn. Vi tiger och mobbar med handlingar, eller med tystnad.

Nu blir det mer och mer vanligt med mobbning via nätet. På senare tid pratar man mycket om näthat, särskilt bland kändisar. Det är många som drabbas, ungdomar och vuxna. Internetmobbning kan göras anonymt och det kan vara svårt att hitta förövarna.

Hot på nätet är lika olagligt som på gatan eller på arbetsplatsen. De juridiska termerna för internettrakasserier är exempelvis förtal, ofredande och olaga hot. De är alla straffbara brott. Hot och förtal via nätet blir alltmer vanligt, men det kan vara besvärligt att hitta brottslingen. Man ska förstås anmäla ett sådant brott. På sajten kränkt.se får du bra råd om hur du kan gå tillväga och vad som behövs för att polisanmäla.

Om du känner dig hotad eller förföljd på nätet eller fysiskt kan du också vända dig till ett säkerhetsföretag som CPG Security, som har erfarenhet av att söka utan att synas. I vissa fall kan det vara till hjälp att ha kvalificerade personer som har erfarenhet av att utreda trakasserier.

Det är också bra att vända sig till Datainspektionen, som dagligen tar emot klagomål och tips om nätmobbning. De vill gärna ha följande information:


·         Vem eller vilka ditt klagomål riktar sig mot.
·         Vad du är missnöjd med. Försök att vara så konkret som möjligt.
·         Vad som hänt och när.
·         Skicka gärna med kopior, bilder eller utskrifter av det du klagar på.


Ingen har rätt att kränka någon annan. Att utsätta någon annan för hot är straffbart. Tillåt ingen att göra det mot dig! Om du är ett barn eller ungdom – prata med dina föräldrar eller någon annan vuxen! Om du är mobbad på arbetsplatsen – vänd dig till en fackförening för råd! Om du är mobbad på nätet – försök förstå vem det är som utsätter dig för våld och anmäl!

Inga kommentarer: