onsdag 16 juli 2014

Facebook - socialt eller inte? Min erfarenhet

Många säger att människor blir mindre och mindre social på grund av sociala medier. Man behöver inte träffas längre, utan sitter gärna hemma i soffan och chattar med okända människor. Kanske det är sant, men i mitt fall är det tvärtom. Tack vare sociala medier har jag fått många nya kontakter i det verkliga livet - eller IRL, som det heter på facebookspråket. Jag vill återge några av de erfarenheter jag varit med om, tack vare en facebookgrupp för svenskar i Italien. Det började för en tid sedan...Sociala medier är ett fantastiskt instrument om man använder dem på rätt sätt. Jag har själv ett rikt socialt liv och träffar många vänner i området där jag bor, men jag älskar ändå att tillbringa några timmar i veckan åt ett socialt liv i sociala media. Idag vill jag berätta om en grupp i Facebook för svenskar i Italien. Vi skriver ofta synpunkter, berättar hur vi trivs, ger varandra råd om hur man ska klara byråkratiska svårigheter och annat smått och gott. Vi skrattar ofta åt varandras inlägg och det händer att vi kollar om någon i gruppen ska på samma flyg till Sverige. 

Jag har haft turen att träffa några av dessa människor, som bor i olika delar av Italien. Den första jag träffade var Annika Hagdahl Manni, som kom och hälsade på mig i Rom. Hon bjöd mig sedan hem till sig i södra Italien. Annika jobbar som översättare och stortrivs i Italien. Jag tillbringade en underbar helg med henne och hon visade mig vackra platser! Hon tog mig till stränder runt Gallipoli och visade mig en fantastiskt vacker solnedgång i den lilla havsstaden Nardò. Hon tog med mig på promenader i svala olivlundar och vi pratade länge och mycket. Det var som om vi alltid hade känt varandra.


Annika & Annika i Apulien

Nästa person jag träffade var Jessica. Hon bjöd mig till sitt födelsedagskalas i en vacker by utanför Rom. Jessica har en mycket intressant blogg om italiensk mat: 
http://tuscasblogg.wordpress.com/ och vi har ofta gett varandra råd om bloggar, delat synpunkter och deltagit i livliga diskussioner i vår facebookgrupp. Det var härligt att träffa henne IRL!

Så hade jag planerat in en resa till Venedig med yngsta dottern. Jag hade aldrig sett Venedig och när dottern kom med förslaget att vi skulle åka dit en helg nappade jag direkt. Jag bokade ett rum och flyg via internet. Jag hann knappt berätta detta för gruppen så skrev  vännen Desirée från staden Padova att hon gärna ville komma till Venedig för att träffa mig och guida oss runt! Sagt och gjort!


Annika & Desirée i Venedig
Vi kom fram till Venedig en fredag kväll och hyrde en fantastisk lägenhet med Venetianska möbler precis i centrala Venedig. Vi hade då ingen aning om att vi dagen efter skulle få träffa världens bästa guide! På lördag kl. 10 fick jag äntligen träffa min facebookvän Desirée och hon tog oss med på en lång tur runt i Venedig! Hon hade bott där när hon studerade på stadens universitet och tog oss med på en mycket intressant vandring. Hon bjöd oss på fika på stadens mest kända café och vi åt en härlig lunch tillsammans! Hon visade dessutom  hur man kan ta en kort men billig tur med en gondola!När jag var liten och väldigt ung hade jag brevvänner. Jag skrev bl. a. ofta till en tjej i Torino i norra Italien och vi träffades ibland. Nu kan man skriva till människor i realtid och att resa har blivit så mycket billigare. Jag ser redan fram emot nästa resa!


1 kommentar:

Unknown sa...

Har planer på att hyra någon mindre lägenhet i italien fr oktober till mars tacksam för förslag.Spelar mindre roll bar någonstand.mvh Birgitta Nilsson