tisdag 29 juli 2014

Är det dyrt att bli tjock? - Tankar om kost, dieter och trender.

En svensk pojke ställde en intelligent fråga till mig härom dagen. "Är det dyrt att bli tjock?" frågade han. "Det verkar ju jättebilligt att köpa choklad och man blir sugen av reklamen", fortsatte han.

Bild: flickr.com u-o-0024
Den kloka pojken hade rätt. I Sverige ser jag ibland reklam på lösgodis som kostar lika mycket, eller lite, som köttfärs på extrapris, medan lövbiff och aborre är för dyrt för en vardagsmiddag. Till och med fläskkotletter  är dyrare än lösgodis på extrapris! Pojken tyckte också att det var orättvist att barn bara får äta godis på lördagarna medan vuxna får äta när de vill. Sant! I Sverige är sötsakerna en viktig del av många människors liv. Svenskarna har ökat 5 kilo per person i genomsnitt sedan 80-talet och 56% bär på övervikt. Detta trots att fler och fler blir fattiga. Det är inte dyrt att bli tjock...

Bild: flickr.com Let ideas compete
 
Europa har i genomsnitt 52% överviktiga människor. I Italien ligger siffran på 33%. Även i detta medelhavsland är den ökande fattigdomen en av orsakerna till att människor går upp i vikt. Färre och färre har råd att köpa dyra proteiner, som kött och fisk, för att äta sig mätta. Trots att grönsaker och frukt är billiga varor här i Italien, så äter många familjer sig mätta på kolhydrater. Alla behöver vi kolhydrater, men som vi vet så ska de vara en del av näringen, inte den största delen.


 
Renoir Efter Badet 1888


Det var inte så länge sedan det var vackert att vara mullig. Hull var tecken på att man hade tillräckligt med föda hemma medan de fattiga gick magra för att maten inte räckte till. Visst är väl kvinnan på bilden ovan vacker? Eller tycker ni att de magra människorna som går på catwalken med tomma blickar är vackrare? Nåja, smaken är som baken, brukar man säga. Faktum är att det alltid har varit varit omöjligt för majoriteten att uppnå skönhetsidealen, hur mycket man än försöker. Men är det för att se bra ut man borde äta nyttig mat och hålla sig i form? Är inte det viktiga att man mår bra?

Överviktiga människor har lättare att få sjukdomar som diabetes och hjärtproblem och det är en viktig anledning att inte överskrida gränsen till övervikt. Frukt och grönsaker är viktiga komponenter av födan och det är inte dyrt att äta sallad och broccoli i Sverige heller. Å andra sidan är det viktigt att inte äta för lite heller. Ätstörningar som anorexi blir vanligare och vanligare i dagens samhälle, och vi bör vara vaksamma på hur våra barn och ungdomar äter. Den franska skådespelerskan Nolita (nedan) gjorde en kampanj för att väcka uppmärksamhet om anorexi. Hon dog sedan vid 28 års ålder.

Bild: flickr.com Lapilli
 Att röra sig och äta för att man är hungrig tror jag är ett bra recept på välmående. Låt oss äta för att vi är hungriga och se till att vi har matglädje vid bordet. Om man äter mat vid fasta måltider och försöker röra sig så mycket som möjligt mår kroppen bra.

Men visst har pojken rätt! Det borde inte vara så billigt att bli tjock. Mat som kött och fisk borde kosta mindre än godis. Alla borde ha råd till att äta sig mätta och även duka fram proteiner. Vad tycker du?

Tack, fina pojke, för dagens inspiration!

Kram
Annika

Källor:
http://www.ilfattoalimentare.it/obesita-sovrappeso-italia-i-dati-migliorano-epidemia-incidono-cattive-abitudini-alimentari-poco-movimento-riscaldamento.html
http://www.oecd-ilibrary.org/sites/9789264183896-en/02/07/index.html?itemId=/content/chapter/9789264183896-26-en
http://www.metro.se/nyheter/sverige-blir-tyngre/EVHmke!hDA3SIkIR0hMM/

2 kommentarer:

Jenny sa...

Helt rätt, jag kan nästan kräkas då jag ser att en chipspåse kostar typ 7 kr på någon av våra lågpriskedjor. SJU KRONOR??? Ja, det förstår väl vilken människa som helst att ungarna går och köper dem istället för att bli av med hela veckopengen på något annat. Jag tycker att det skulle införas en "fett-skatt" som gör att det åtminstone kostar att vara onyttig, och pengarna kan sedan användas antingen till att göra nyttiga saker billigare eller till sjukvård.

Anonym sa...

Men vet du, jag går ju och grunnar på lite samma fråga: matvanor, matkostnader och det där att vi blir allt tjockare. Det är nog dags att jag sätter mig ner och skriver om ämnet jag med. Det är viktiga frågor, det här!