måndag 27 april 2015

Om att bli utsatt för sexuellt våld - hjälp finns att få!

Alltför många blir utsatta för sexuellt våld. Det har alltid hänt och det händer i alla åldrar. I tidningarna läser vi om pedofiler men även om äldre personer som blivit våldtagna. Det positiva idag är väl att man pratar mer om det och att det är lättare att hitta information. Det värsta är att offret alltför ofta känner skuldkänslor fast man inte har någon skuld i det som skett. Vad kan man göra åt det?




Bild: flickr.com Angelo Malig



Tyvärr förstår jag alltför väl vad sexuellt våld är. Känslan man bär efter att ha blivit sexuellt utnyttjad på är fruktansvärd och inte alla tvålar i världen kan tvätta bort smutskänslan man bär på när någon tagit på ens hud utan att haft lov. Spår sitter fast i flera år och i vissa fall hela livet. Det behöver inte gå så långt att själva akten fullbordas, det räcker faktiskt att någon rör en eller trakasserar en.



Många barn och ungdomar vet inte riktigt var gränsen går och det kan vara svårt för ett barn att förstå att man blivit utsatt för sexuellt våld. Det är därför oerhört viktigt att prata med barnen, att berätta vad som är acceptabelt och vad som inte är det. I Italien brukar jag råda mina elever att gå till "Consultorio familiare" i staden/kvarteret där man bor. Där kan man få råd och prata öppet utan att föräldrarna behöver bli involverade. Det kan ju hända att föräldrar inte förstå, eller att förövaren faktiskt finns i hemmet. I Sverige finns mycket mer information att få, även från nätet. Föreningen ATSUB, Anhöriga till sexuellt utnyttjade barn) http://atsub.se/ stöttar både den som blivit utsatt för våld och de anhöriga. Jag tycker det är värt att ta en titt på deras hemsida för att förstå hur man kan hjälpa på bästa sätt.



Jag tycker också att det är viktigt att förklara för barnen var gränser går. Vad är ok och vad är det inte? Visst är går det bra att en morbror säger: "vilka vackra ögon du har, lilla Emma", men det känns inte ok att han säger "Vilka snygga tuttar du håller på att få!" osv. Det är heller inte ok att röra ens kropp på ett visst sätt. Det är dags att prata om det nu!




Inga kommentarer: