lördag 9 maj 2015

Studera i Sverige eller Italien?

Funderar du på om du eller kanske dina barn ska studera i Sverige eller Italien? Ja, vem gör inte det? Som utlandssvensk måste man inse att Sverige ger oerhört mycket mer stöd till de ungdomar som vill studera. Här i Italien måste föräldrarna verkligen ställa upp med pengar och andra resurser för att barnen ska få en utbildning.

"Mitt" Gymasium - Hedbergska skolan i Sundsvall. Bild:flickr.com Fotograf: Anders Thorsell


Jag känner väldigt många svenskar som bor utomlands och ett flertal föredrar att låta barnen flytta tillbaka hem till Sverige när det är dags att gå en gymnasie-eller högskole/universitetsutbildning. Sverige erbjuder fortfarande ett stort urval program att välja mellan, inte bara för den som ska börja högskolan utan redan i gymnasiet kan man välja det man bäst tycker sig passa för. I Italien går de flesta gymnasieungdomar jag känner de klassiska inriktningarna som t.ex. Klassiskt, naturvetenskapligt eller tekniskt gymnasium. Andra väljer konstinriktning eller kockutbildning. Urvalet är dock inte så stort och föräldrar har sällan råd att låta ungdomarna studera i en annan stad. 

Bild: flickr.com Fotograf: cvrcrk1

Här måste jag ge en eloge till Sverige, som fortfarande bryr sig om sina ungdomar. Jag tror att alla kan läsa i princip vad de vill. I Sverige kan man till och med studera ämnen som jakt, vildvård och skogsbruk. Ett exempel på en sådan skola är Naturbruksgymnasiet (http://naturbruksgymnasietosby.se/). På länken: http://www.gymnasium.se/ kan man hitta fler inriktningar. Det finns exempelvis flera gymasieskolor som inriktar sig på dans. Jag kan bara föreställa mig vilken lättnad det måste vara för både föräldrar och ungdomar att kunna välja utbildning oavsett geografiskt avstånd. Många skolor har studentrum och de flesta i Sverige har rätt till studiemedel.

Bild: flickr.com Fotograf: ulrika.moller.3
Jag tycker att det är klokt av samhället att investera i ungdomarna. Alla behövs vi i denna värld. Vi behöver ingenjörer och politiker, likaväl som jordbrukare, frisörer, mekaniker, dansare och journalister för att nämna några exempel. Jag tycker det är positivt att det finns gymnasielinjer som ger eleverna en yrkesutbildning. Trots att konkurrensen nu är stenhård så ska man kunna välja om man vill gå på högskola eller inte.

Vad tycker du?
Skicka en kommentar