måndag 22 juni 2015

En morgon vid havet - Ostia, Rom

Jag bor mellan staden Rom och havsstaden Ostia. Det tar 20 minuter för mig att åka till båda platserna utan trafik. På söndag morgnarna älskar jag att kliva upp tidigt för att vara bland de första som sätter sin fot på stranden.

Bild: privat
Stranden jag brukar åka till tillhör kommunen Rom. Jag föredrar att åka dit än till de privata badstränder som finns. På de privata stränderna  kostar det inträde och om man vill ha solstol och parasoll kan det bli riktigt dyrt. Stranden jag åker till är bred och flera kilometer lång.  Vegetationen har sparats och ingenting har fått byggas alldeles vid stranden och naturen runt omkring är underbart vacker. 

.



Det kostar ingenting att vara där. Man kan ta med sig eget parasoll eller annan utrustning om man vill, men även hyra parasoll och solstol om man föredrar det. Strukturen är välorganiserad med interna parkeringar, toaletter och ambulanser ifall någon skulle bli sjuk. Högtalarna ropar om någon har parkerat fel eller om något barn har kommit bort (det händer faktiskt!).Om man kommer tidigt kan man parkera innanför grindarna - i cancelli - som badstället fått sitt namn efter. Det heter just "Grindarna" - "I cancelli". Givetvis finns där utbildade badvakter och om de går på lunch så ropar man ut det i högtalarna.



Gillar du både kultur och historia, men vill bada i Medelhavet? Vad väntar du på? Boka en resa till Rom!

Annika

1 kommentar:

Unknown sa...

Oh jag var där med mina flickor 2011. Vi var en hel vecka i Rom och åkte tåg flera ggr dagsutflykter till Ostia och badade där.Vi kunde se både den vackra staden men också bada, precis som du säger.