onsdag 7 oktober 2015

Livet efter 50 kan vara spännande!


Under mina resor träffar jag oändligt många intressanta människor. Denna gång fick jag sitta bredvid Maggan och Lennart från Kumla. De såg ut att vara två helt vanliga 70-åringar! Han satt och läste en bok och hon löste korsord. De såg snällt på varandra när de utbytte några ord. Jag minns inte hur det började men jag och Maggan började prata och vi fortsatte under hela resans gång! Det hon hade att berätta gjorde mig mållös! De skulle till Italien för att cykla runt hela "klacken" -Apulien.


Maggan och Lennart i Foggia, Apulien, några timmar efter vårt möte

Det var ett trevligt par som satt bredvid mig på planet i söndags. De ville bjuda mig på både mackor och hembakad äppelkaka. Mannen, Lennart, satt närmast fönstret så jag pratade mest med Maggan. Hon berättade att de bor i Kumla, har två vuxna barn och flera barnbarn. Hon har jobbat både med Rädda Barnen och som reseledare. Båda yrkena lät intressanta eftersom jag dels skriver mycket om familjer som har det svårt och så älskar jag att resa. När Maggan började berätta om de resor hon gjort med sin älskade make blev jag alldeles häpen!

Maggan vilar under en cykeltur i Nepal
Vi cyklar, sade hon. Detta är första gången vi ska cykla i södra Italien men vi har cyklat en del i den norra delen av landet. Vi ska ta ett tåg från Termini till Foggia och cykla runt klacken – Barletta, Bari, Ostuni, Brindisi, Lecce, Otranto, Santa Maria di Leuca ner och den andra kusten tillbaka via Taranto. Vi älskar att cykla! Vi började cykla efter att vi fyllde 50 och har sedan dess cyklat på många ställen: Kina, Europa, Nepal och Indien är några av de platser vi varit på.

Maggan och Lennarts cykelrunda i Apulien
Jag satt helt mållös och lyssnade på hennes berättelse om de olika platser de sett. Hon gav mig råd om hur jag skulle flyga om jag skulle till Indien och vilka platser jag borde se i Kina. Hon berättade om människor de träffat och händelser de upplevt. Jag frågade vad de skulle göra om det började regna. Hon sade att de har två extra dagar så de har "råd" att stanna. De är dock inte rädda för regn och har riktiga cykelkläder.Maggan och Lennart har varit gifta i 45 år. Jag ser fortfarande glimten i ögat när de tittar på varandra. Jag frågar vad deras hemlighet är. "Vi bråkar ibland", svarar Maggan. "Det är också viktigt att var och en får göra saker själva. Man ska inte alltid göra saker tillsammans." Hon berättar att Lennart exempelvis har promenerat längs pilgrimsleden Santiago di Compostela och i Kungsleden i Sverige. Maggan säger att man måste få vara sig själv i alla lägen i ett förhållande.

Vilka inspirerande människor! Jag ser fram emot att höra hur deras tur gick! Lycka till, Maggan och Lennart!Inga kommentarer: