tisdag 22 oktober 2013

Internetberoende i Italien

Det pratas mycket om internetberoende i dag och många undrar var gränsen går. När kan man börja prata om beroende? Vissa undrar om man kan bli beroende av internet.

                                                       Bild: flickr.com Newton Public Library

I Italien vill man, enligt den italienska tidningen Repubblica (parma.repubblica.it) , öppna en behandlingsavdelning för IAD  i Parma i den italienska regionen Emilia Romagna. IAD står för Internet Addiction Disorder och 2009 öppnades den första avdelningen i Italien för att behandla detta på ett av Roms största sjukhus, Policlinico Gemelli.  Sedan 2009 har hundratals patienter fått  behandling där. Man har följt detta exempel även i Torino där man nu kan få stöd på sjukhuset  Le Molinette.

I online tidningen ustation.it kan man läsa och lyssna på en intressant intervju med Professor Federico Tonioni som är ansvarig för avdelningen för IAD på sjukhuset Policlinico Gemelli i Rom. Han berättar att man sedan 2009 har behandlat över 300 personer. 80% av dessa är ungdomar. Dessa har sociala problem och även problem att sköta studierna.

Vissa personer tillbringar upp till arton timmar online på social network och på onlinespel. Vissa ungdomar är bara 10-12 år. Professor Tonioni säger att man kan tala om internetberoende när personen även får sociala problem och stänger in sig för omvärlden. I många fall är dataskärmen ett försvar mot omvärlden då många anser det vara lättare att ha relationer med andra människor  i sociala nätverk än i verkligeten.  Det är viktigt att förstå hur personer  lever för att förstå om man kan tala om beroende. Om en person arbetar men tillbringar hela sin fritid på internet så finns det ett problem, men det behöver inte betyda att man är beroende.
Professor Tonioni berättar i intervjun med ustation.it  om en pojke som var på behandling på avdelingen. Han hade inlett en relation med en tjej via Facebook. Efter flera månaders behandling fattade han mod till sig och bjöd ut henne för att träffa henne på riktigt. Den första gången klarade han dock inte att träffa henne utan dataskärmens skydd utan drack sig full för att hitta modet. Detta var i början av deras relation men så småningom klarade han av att träffa henne och att etablera ett förhållande.

Någonting man absolut bör undvika som förälder, skriver professor Tonioni i boken ”Quando internet diventa una droga” (När internet blir en drog) är att bryskt ta datorn från ungdomarna. Precis som i andra beroendeformer kan ångesten leda till agressiva reaktioner. Det bästa är att aktivt ta del av skärmen tillsammans med ungdomarna  och ta del av ungdomarnas känslor. Professor Tonioni avslutar intervjun med att säga att vi föräldrar borde försöka förändra oss själva innan vi ber våra barn att förändras. Vi borde  ta del av deras liv och känslor.


Förr pratade man ofta om att föräldrarna skulle titta på tvn med sina barn, nu ska man dessutom vara med dem när de surfar på internet och spelar spel. Det är ett sätt att delta i barnens liv. Samtidigt är det bra att man är vaksam på förändringar inom ungdomarnas sociala relationer.

Det känns viktigt att vi är vaksamma. Över våra barn, oss själva och våra föräldrar. Alla kan vi bli beroende.

Inga kommentarer: