söndag 10 november 2013

Ryanair - Älskad och hatad

Det mest omdiskuterade flygbolaget är nog Ryanair. Inget flygbolag har antagligen fått så mycket kritik men ändå väljer över 80 miljoner resenärer om året att flyga med det irländska flygbolaget. Brukar du resa med Ryanair? Hur känner du?

                                          Bild: flickr.com getdown

Det blev stor kalabalik i media i somras, när piloten John Goss avskedades efter att ha gått ut officiellt för att berätta om Ryanairs säkerhetsbrister. Han hade då varit i tjänst hos flygbolaget i 27 år. Ryanair har ofta kritiserats för bristande säkerhet, dåliga arbetsförhållanden och antifacklig attityd och vi läste i somras att flygbolagets piloter hade startat en hemlig fackförening. Piloterna har bland annat kritiserat företaget för att de flyger för långa pass samt för att de är rädda att förlora jobbet om de är sjuka.

När flygvärdinnan Alexandra Cocca blev uppsagd från den norska flygplatsen Rygge stämde hon flygbolaget. Hon hade hela den norska fackföreningen med sig då flygbolaget inte hade följt norsk lag. Ryanair överklagade eftersom personalen jobbar med irländska kontrakt.

 På kritiken att Ryanair skulle ha slavliknande kontrakt säger Ryanairs VD, Michael O’ Leary: ” Vi tvingar ingen att jobba för oss.”

Både Göran Persson och Laila Freivald har stämt Ryanair och den förre norske statsministern, Jens Stoltenberg, gick hårt fram mot flygbolaget för en tid sedan. Det är nog svårt för personer i Skandinavien att förstå O’Learys tankesätt och jag har personligen aldrig träffat på någon svensk personal under mina många resor med Ryanair. Man får tacka det fungerande systemet i Norden, där man kan överleva ändå om man är arbetslös och där man ofta kan välja vilken karriär man vill ha. Så är inte fallet i alla länder, och i Italien och andra fattiga länder ser många ett jobb på Ryanair som en karriärmöjlighet. Rätt eller fel? Jag tänker inte försöka komma fram till det svaret för jag anser att människan är fri att välja tankar. Jag tror hellre inte att jag har svaret utan möjligtvis bara en åsikt.

Jag flyger med Ryanair ungefär en gång i månaden, tur och retur från Italien till Sverige.  Det händer att jag lyckas hitta överkomliga resor med Norwegian och väljer då att flyga med dem för de har ju i alla fall en fackförening och kan säga till om någonting är fel. När jag reser inom jobbet väljer jag oftast SAS. Alitalia är tyvärr inte att tänka på då deras priser är skyhöga och inga flyg går dit jag vill åka.

När jag kom till Italien för många år sedan, hade man inte råd att flyga till Sverige så ofta. Det var väldigt dyrt att flyga. Nu har flygkostnaderna gått ner mer och mer, men om man flyger så ofta som jag gör så är Ryanair ett bra alternativ. Visst är det krångligt att boka och stressigt under flygresan, men jag har aldrig varit missnöjd med en resa med Ryanair. 

Sist jag reste till Sverige var under Allhelgonahelgen. Nyfiken som jag är, tog jag tillfället i akt och pratade med en ung man i personalen. Han berättade att han är glad att ha detta jobb, att många av hans vänner i Italien går arbetslösa och är tvungna att bo hemma med föräldrarna. Han berättar:

Jag talar flera språk har nu jobbat här några år. Jag har bott både utomlands och i Italien. Jag tjänar relativt bra, får ungefär 1400 euro i fickan efter skatt. Det finns personer som tjänar mer och personer som tjänar mindre, beroende bl.a på hur länge de har jobbat här. En av flygvärdinnorna på samma flyg  tjänar ungefär 700 euro, vilket är väldigt lite om du tänker på att hon inte kommer från Rom utan måste hyra ett rum där också, som kostar 400 euro i månaden. Hon har nyss börjat, förklarar han, och kommer säkert att jobba upp sig. Killen där borta, säger han och gör en gest med huvudet, har jobbat här längre än jag och tjänar upp emot 2000 euro i månaden. 

Jag undrar lite vad hans mål i livet är och frågar honom om han kommer att söka andra jobb i framtiden. Han svarar att han redan sökt på ett annat flygbolag och kom ganska högt upp i listan, men att han säkert kommer att få ett bättre jobb i framtiden. Erfarenheten från Ryanair kan vara guld värd för andra flygbolag.

Jag önskar honom lycka till, ganska säker på att jag kommer att träffa honom snart igen. Jag möts ofta av  personalens igenkännande leenden.


Källor:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2395642/Ryanair-sacks-pilot-spoke-TV-documentary-safety-fears-gross-misconduct.html
http://www.expressen.se/nyheter/norska-politiker-bojkotta-ryanair/
http://www.dn.se/ekonomi/stoltenberg-vagrar-ryanair/

Inga kommentarer: