söndag 3 november 2013

Det italienska köket

Pasta, pizza och risotto är några av de maträtter många tänker på när man pratar om det italienska köket och vi vet att italienare har svårt att äta mat utan bröd till. Många tror att man inte äter nyttig mat i Italien eftersom det är inne i Sverige nu att inte äta kolhydrater, men hur äter man egentligen mjölrätter i Italien? Är maten onyttig?


Egentligen är det inte rätt att prata om italiensk mat, eftersom Italien bara varit enat i 150 år och varje region har sina egna maträtter. Ibland skiftar ett recept från by till by, men det finns vissa egenheter som alla regioner har gemensamt och en av dessa är att varje måltid traditionellt innehåller flera rätter. Men varför?

Jag hade nyligen några svenska gäster hos mig i Rom och när vi gick ut och åt insåg jag hur lite många vet om det italienska köket i Sverige. Medan man i Sverige äter pastan till proteiner, som kött- och fiskrätter är det en "första rätt" i Italien. Om man tar en titt på Italiens historia förstår man snabbt orsaken.

Tänk er en klassisk italiensk familj med 5-6 barn där modern är hemmafru och bara pappan jobbar. Det var så en "normal" familj såg ut till för inte så länge sedan i ett land utan barn- eller hyresbidrag. Hur drygade man ut hushållskassan? Man åt pastan före proteinrätterna för att man skulle mätta magen med det som var billigt, så att det gick åt mindre varor som kött och fisk. Grönsaker var, och är fortfarande, en viktig komponent i det italienska köket och varje måltid avslutas med frukt.

Under mina år i Italien har jag haft möjlighet att prata med många dietister och alla är eniga om att kolhydraterna behövs i vårt liv då de ger oss energi. Kolhydrater är bränsle för att hjärnan ska fungera liksom det centrala nervsystemet och musklerna, sade min vän dietisten Francesca Quattrone i ett av våra samtal nyligen. Medelhavsdieten är en balanserad kost, fortsatte hon, som ger oss alla ämnen vi behöver. Det bästa är, tycker hon, att följa medelhavsdieten genom att äta kolhydrater som pasta till lunch, eftersom man förbrukar energi under dagen, och äta en lättare måltid på kvällen bestående av kött, fisk eller ägg och grönsaker.

Precis så åt familjerna i Italien till för några år sedan då även kvinnorna började jobba utanför hemmen. Man åt pasta, ris eller soppa till första rätt "primo" och kött, fisk, ägg eller ost och grönsaker till varmrätt, "secondo" och man avslutade med färsk frukt. Till middagen åt man proteiner så som kött, fisk eller ägg och grönsaker och en bit bröd till eller potatis.

Det som kanske kan anses vara mest onyttigt är den italienska frukosten, som traditionellt består av kakor och mjölk hemma eller av kaffe och wienerbröd, "cornetto" på baren. Jag förundrades länge över hur mödrar blandade "barnkakor" i barnens nappflaskor tills jag insåg att dessa kakor är utstuderade att innehålla rätt ämnen för barnen. Om man sedan tänker på att italienarna sällan eller aldrig "fikar" så kan frukosten vara den enda måltiden där de äter socker. Rätt eller fel?

Enligt FN har många länder fått problem med övervikt p.g.a skräpmat (junk food) och det stämmer nog. I många industrialiserade länder har man inte längre tid att sitta och avnjuta hemlagad mat utan slänger i sig snabba kalorier och man rör sig mindre och mindre. Italien är inget undantag, men jag glädjer mig att läsa att problemet här har stannat vid 8-9 procent. Kanske man är på väg att återgå till traditionella matvanor?


Inga kommentarer: