onsdag 11 december 2013

Startpaket - om att bli mamma i Finland

I dag läste jag ett underbart inlägg i en italiensk blogg. Det handlade om hur det är att bli mamma i Finland. De finska mammorna verkar vara de lyckligaste i världen. Jag tror inte att det bara beror på paketet de får av staten när de väntar sitt första barn, men det är förstås en härlig tradition. 


                     
                              

                                      Bild: flickr.com Hildevk

För länge sedan var Finland ett fattigt land och staten beslutade 1938 att hjälpa blivande mödrar genom att skicka dem ett paket, en låda av kartong full av saker om kunde behövas till det nyfödda barnet. Finland var redan då långt före många fattiga länder i dagens samhälle, och traditionen fortsätter. Även idag får de finska mödrarna ett paket av staten som innehåller det mesta man kan behöva när man välsignas med ett nyfött barn.

I Finland är barndödligheten mycket låg och det finns de som säger att denna låda har bidragit till att sänka den. Syftet med den är nämligen också att det nyfödda barnet ska kunna sova i den, och många föräldrar väljer att låta barnet göra det. Vi vet ju hur farligt det är att låta barnet sova mellan föräldrarna.

Innehållet har varierat under åren. Ett tag fanns nappflaska och napp med, men  togs bort för att uppmuntra mödrarna att amma. Under en kort period innehöll lådan engångsblöjor, men de har nu bytts ut mot tygblöjor för att respektera miljön. På 30- och 40 talet fanns tyg med så att mödrarna kunde sy kläder, på 50 talet började man lägga i färdigsydda kläder. På 60-talet kunde man t.o.m. hitta en sovsäck i paketet!

Idag kan den gravida mamman  välja om hon vill ha paketet eller ett bidrag på 140 euro i stället, men 95% väljer paketet. I vissa fall väljer man pengar om man redan har kläder och annat innehåll man kan återanvända från tidigare barn. 

Vi vet ju dessutom att de finska skoleleverna har mycket bra resultat. Kanske det beror på att de börjar att läsa tidigt? Redan i startpaketet finns en sagobok med.

Jag skulle önska ta med de italienska politikerna på studieresa till Finland :)


http://virtualblognews.altervista.org/perche-i-bambini-finlandesi-dormono-nelle-scatole-di-cartone/25815813/

Inga kommentarer: