måndag 2 december 2013

Dofter och lukter - vad betyder de för dig?

Häromdagen satt jag på ett plan på väg till Sverige. Jag satt avslappat och läste en italiensk skvallertidning, som jag kommit åt, när jag slogs av en underbar doft. Frihetens doft! Frihet var det första ordet som kom till mig när jag försökte förstå varifrån den underbara doften kom. Jag vände mitt huvud mot höger och tittade mot korridoren. En vacker, mörkhyad kvinna som jag aldrig sett förut gick förbi. Så varför fick då doften mig att tänka på frihet?


                                          Bild: flickr.com Dennis Wong

Jag blundade och funderade en stund. Jag drömde mig bort för att försöka förstå var jag hade känt den doften förut. Plötsligt kom jag på det! Det var doften hos min underbara vän Filomena i hennes hem i Dublin. Hon hade den doften på sin toalett. Jag vet inte om det var tvålen, en duschkräm eller hennes parfym, och jag har lite svårt att få svar på den frågan då hon nu bor i Malaga. Jag hade gärna velat fråga kvinnan på planet vad hon använde för parfym, men det blev liksom aldrig tillfälle till det...Varför jag kom att tänka på just frihet är någonting jag också kom på i samma stund som jag insåg var jag hade känt doften tidigare. Det var min allra första resa själv efter slutet på mitt äktenskap. Det var min första resa utomlands ensam till en vän, livet var spännande och jag kände mig underbart fri!

Sedan finns det lukter som får oss att må dåligt. Jag minns t.ex. när jag var  i Sveriges vackra huvudstad för många år sedan, och  skulle till Skansen. Någon hade gett mig rådet att ta tunnelbanan till Slussen för att sedan ta en färja. Jag har bara varit vid Slussen den gången, så jag vet inte om det var just den dagen, men stanken av urin som slog emot mig var så stark att jag var tvungen att snabbt ta mig därifrån. Sedan har jag gått till Skansen, de få gånger jag varit där. Så det kan ju vara på gott och ont, detta med lukter och dofter.

En italiensk lukt jag inte klarar av är tryffelsvamp. Om det luktar tryffel i en restaurang klarar jag inte av att äta där. Lite som svensk surströmming. Ingen av dessa lukter för något minne med sig, utan är bara väldigt starka.

En annan doft som jag älskar är doften av nyklippt gräs! Den för mig direkt tillbaka till barndomen och jag ligger i mina morföräldrars trädgård medan min mormor klipper gräset. En sådan underbar känsla!

Hur viktiga är dofter för dig? Och hur känner du kring olika lukter?

Inga kommentarer: